Mac on a PC [hackintosh]

Mac OS X е чудесна операционна система. По-стабилна и разбрана от Windows. За това ви препоръчвам да си я купите. За своите пари получвате много по-качествен краен продукт във почти всички аспекти.

Ден втори. Продължавам с идеята да инсталирам MAC OS X на PC.

Успешно свалих .iso файлове и записах два диска:

1. Kalyway 10.5.1

2. Gparted Live CD

Преди това си бях отделил около 40GB от хард диска на Тошибата и го бях преформатирал като FAT32, logical partition.

Последва настройка на BIOS на Тошибата, за да стартира от CD/DVD. С DVD-то на Kalyway стартирах компютъра и се зачетох в упътването (ако разбирате английски прочетете него).

Първоначално, преди зареждането, в конзолата стартирах с “-v” опцията. Тя се заля от текстове. После превключи в друг режим за подготовка на самата инсталация, където имаше няколко грешки. Това леко ме притесни, но инсталацията продължи успешно.

Началният екран на инсталацията.

Последва екранът за инсталация, на който избрах език по подразбиране English -> next.

Тук дойде преломен момент. Преди да се продължи инсталацията трябва да забележите, че отгоре на екрана се е появила лента с инструменти. От нея трябва да изберете “Utilities -> Disk utility”. Трябва да ви се покажат частите на хард диска, при мен са две. Ще познаете тази, на която искате да направите инсталиция по форматът й – FAT32.

Изберете този partition. Дайте му просто име от типа на Mac – без специални символи и т.н.. Файлова система трябва да бъде “Mac OS Extended (Journaled)”. Натиска се “Erase” бутона и за по-малко от минута при мен дискът беше готов и преформатиран. В менюто от ляво се показва с името, което сте му дали.

Чрез disk utility трябва да подготвите файловата система.

Затваряте “Disk Utility” и се появява екранът на инсталацията. Продължавата със “Agree” и след това избирате за инсталация дискът, който току що сте създали.

Екранът, който следва е най-важната част от цялата инсталация. В дясно, долу има бутон “Customize”. В него има списък с опции. Най-отдолу на всички е тази, която ви интересува. Тя е засветена. Разтворете дървовидната структура и вместо GUID изберетe MBR (само него, защото опциите са с чекбоксове). Запазете промените и продължете с инсталацията.

Процесът до тук отнема около 20-30 минути като внимавате какво правите или ако ви е за първи път. Хубаво е да внимавате, наистина.

Изберете на кой дял да инсталирате системата.

Следва инсталацията, която зависи от хардуера. На моята Тошиба отне около 30 минути, за да се осъществи с 1,5 GB RAM.

Самото инсталиране отне около 30 минути.

Последва рестарт и системата се пуска по подразбиране в Mac OS X. Първоначално иска кратка конфигурация от ваша страна. После самата дистрибуция блясва. Разглеждането и настройките ще оставя за по-късно. Следва инсталиране на loader, чрез който мога да избирам, коя система да се стартира.

PC машина с OS X на нея.

Така, че следвайки описанието стигаме до подготовка на boot loader-а. Идва ред на live cd-то с мениджъра на дисковите дялове. Поставяте го в компютъра и стартирате по същия начин както дискът на Kalyway.

На първи екран не пипаме избраната по подразбиране опция. После избираме за език [33] и натискаме “enter”. По принцип няма нужда да пишем нищо специално, за да стартираме графичната среда. За това отново натискаме “enter” и тя се появява.

Цъквате с десен бутон на windows дяла и избирате от менюто “Manage Flags”. Слагате тикче на опцията “boot” и затваряте. Затваряте прозорецът с програмата и кликвате на големия бутон “Exit”. След малко се появава меню, на което е избрано “Restart” и просто натискате “OK”. CD-то изскача навън и рестартирате машината.

Чудесно live cd за управление на дискови дялове.

Вече по подразбиране се пуска в windows среда. От Tools -> folder options се маха отметката на “Hide protected System Files”. Избира се и “Show Hidden Files and Folders”.

Отваряте файлът boot.ini с notepad. Намира се в основната директория на диска ви – обикновено “C:”. Там добавяте -> C:\chain0="Mac OS X86" на последния ред. Имайте предвид, че файлът може да е read only. За да можете да го запишете махнете отметката с десен клин върху boot.ini -> properties. От DVD-то с Kalyway сложете също в “C:” директорията файлът “chain0”. Внимавайте да не направите shortcut, трябва да прекопирате файла физически.

Рестартирайте система без DVD-то да е в компютъра.

Би трябвало в началото вече да ви пита коя операционна система да зареди. След като изберете Mac OS X бързо натиснете отново, който и да е клавиш, за да ви се покажат опции за стартиране на конкретен дял. В моя случай избирам “mac” за да пусна системата.

Честита инсталация. При мене протече гладко. Сега трябва да направя настройки и да открия как да мигрирам едната система на другатата.

До тук ми беше забавно, защото страшно много ми напомни на тръпката, която изпитвах като инсталирах Slackware за първи път.

Сагата продължава.

* * *

Добавка: Оставих Мак в сервиза на Apple Center. Човекът беше учтив и обясни за какви срокове става дума. В най-лошия случай една седмица. Направи ми впечатление, че много добре огледа Мак преди да го приеме. Отдели 5 минути за оглед, а след това още толкова за кратко описание в протокола казващо, че почти всичко е захабено.

А аз се старая да го пазя…

Comments

5 responses to “Mac on a PC [hackintosh]”

 1. евелин Avatar
  евелин

  Това със захабеността им е фирмена политика явно – и на мен ми казаха, че е захабен (сервиза на светослав тертер) а лаптопа ми наистина се пази и няма нито 1 драскотина. За сроковете не се притеснявай, много са точни – смениха ми хард диск с поръчка от не знам си откъде, в понеделник го оставих, в петък (точно както обещаха) си го взех с нов хард диск.

 2. akolev Avatar

  “Mac OS X е чудесна операционна система. По-стабилна и разбрана от Windows. За това ви препоръчвам да си я купите. За своите пари получвате много по-качествен краен продукт във почти всички аспекти.”

  тва въз основа на какво по-точно? точно по отношение на стабилност – когато мака ми забива няма никакъв начин (никакъв!) за превенция… finder-a като умре и край…

  за справка – такова нещо не съм виждал от както Win XP се появи на пазара… стига да не е на driver ниво проблема (което не е по вина на ОСа, разбира се), ВИНАГИ можеш да рестартираш explorer.exe или да убиеш процеса, който е забил; можеш да си пуснеш допълнителни тулчета, с които да се опиташ да видиш какво точно не е в час и т.н.

  така че не говори за мак ОСа колко е стабилен… като забива, забива мъжки и без никакви възможности за превенция 😉

  1. Sebastian Avatar

   Според мене Mac OS X е в пъти по-добра от всеки Win. Но това си е мое мнение. В интернет има сайтове, които сравняват всякакви характеристи. Аз говоря от мое име.

   За мен е по-удобно, стабилно и спокойно. Не съм имал подобни проблеми със забивания освен заради хардуер. При все, че ако имаш конзола/терминал може да се направи почти всичко.

 3. Пламен Avatar

  В Епъл Център са рядко точни, вежливи и удивително коректни с клиентите си. Аз имах проблеми с харда на iMac-а, и мога да говоря само със суперлативи за тях.
  Колкото до забиването на файндъра и конзолата, като забие файндъра и конзолата умира – проверено вече. Въпреки това смятам, че комбинацията Unix + добър графичен шел е по-добрата среда за десктоп работа (а защо не и за сървър).
  Чакам с нетърпение снежния Лео.

  Поздрави,
  Пламен

 4. Симеон Avatar

  Виждам че статията е стара, но ми стана интересно. Аз до сега бях напълно апатичен към темата за Mac, на напоследък съвсем случайно попадам на няколко поредни теми и дискусии за Mac OS и сякаш нещо почва да ме гъделичка. До сега, близо 17 години съм заклет Windows потребител, но ще взема да пробвам един hackintosh. Въпросът ми е, от къде мога да прочета базови а в последствие и по-сериозни ръководства, за да мога към днешна дата да инсталирам Mac на своето PC. Има ли български форум или някой, който да помогне. Преди време бях попадал на обяви в OLX но сега не ги намирам нещо…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *