[ER] Mac

Мак* се разболя тежко. Това му е за втори път през тази година.

Симптомите са напълно идентични с тези преди. Компютърът изведнъж тотално забива с разтрошен образ на екрана. Преди се случи докато работех по Кариери и Photoshop-ът издъхваше заради тежките файлове. Мак беше доста топличък почти постоянно.

NY Times & Scrambled Mac Screen

Днес, обаче, всички програми бяха само леко натоварени. Вентилаторите работеха леко. Въпреки това прегря. А току що бях отворил nytimes. Не вярвам да има общо обаче.

След първия рестарт.

Опитът за повторно пускане завърши с неуспех. Едва след като го оставих да се охлади успя да се стартира. Настроих контролът на вентилаторите доста настойчиво, repair-нах пермисиите. Въпреки това обаче продължи да има леки трептения и временни замръзвания на цялата система, които се натрупваха в паметта.

Нови настройки на скоростта на вентилаторите

В моментът е стабилен, но не знам колко ще издържи преди отново да припадне.

Предишният път след няколкодневни тестове от сервиза на Apple center не успяха да възпроизведат проблема. В последствие ми казаха, че са отворили компютъра и са сложили нова контактна паста на видео картата. Причина – количеството на старата била фабрично твърде малко. Не споменаха да има познат дефект на хардуера каквито мнения прочетох из форумите на Apple преди.

Сега вече имам ясни снимки и дори видео, които да им покажа. Интересно ми е какво ще предложат като решение. Дали този път ще успеят с диагностиката на проблема. Не искам след още няколко месеца да повтарям упражнението.

От тук започва интересната част. Явно се налага да занеса Мак на сервиз. Проблемът е, че цялата ми работа и дори част от личния живот е обвързан с комуникация, файлове и други нещица на него. Аз искам докато го няма да не чувстам липсата му толкова осезаемо. Отчасти тук помага google, firefox & extensions, back-up files. Всички онези, неща които се съхраняват някъде другаде и имаш достъп до тях, основно през интернет.

Странно е колко разхвърлян може да бъде животът ти. Из разни сайтове. В същото време е невероятно удобно що се отнася до работа. Просто знам, че Google разработват алтернативна операционна система, която ще бъде само виртуална и ще се хоства в интернет. Единственото, което ще ви трябва е някакъв хардуер, на който да работи това нещо. Но това е друга тема.

Старата и вярна Toshiba Satellite A110-195 трябва да заеме мястото на Мак за известно време. Нямам желанието да работя на windows xp и се престраших да опитам да инсталирам Leopard на нея.

За да се подготвя направих back-up с “Машината на времето”. Също и реален архив на важните неща от Мак. От другия компютър изчистих максимален брой файлове, за да се освободи място за новата операционна система.

Имах желание да използвам Clone X 3, за да създам огледално копие на системата си, но заради явни различия в хардуера няма как да стане. Въпреки това този софтуер може да създаде точно копиe на системата ви, което да разположите върху идентична машина. Полезно е да се знае, но явно ще премествам нещата на ръка.

Намерих в osx86project подробни упътвания как се осъществява инсталацията на pc машина при наличен windows xp. DVD-то можете да откриете дори и в български торенти. Съобщението, което придружава DVD-то казва, че “Проектът ОС Х86 е създаден от ентусиасти с цел популяризиране на операционната система Mac OS X. Разработва с опознавателни и промоционални цели”.

В момента го тегля и тръпна в очакване да продължа тази малка одисея. Процесът вече тече.

Подготовка за първа инсталаця на OS X върху PC.

*Mac-ът ми, който все още няма име накратко е “Мак”.


Posted

in

by

Comments

10 responses to “[ER] Mac”

 1. Longanlon Avatar

  ами хвърли мака и си вземи истински компютър, е моят съвет 🙂

  1. Асен Avatar

   Няма такава опция… Хвърляйки мак-а, хвърляш ИСТИНСКИЯ компютър. 🙂

 2. евелин Avatar
  евелин

  След обяснението в сервиза, че на макбука ми (еър) прегряването си е детска болест, си купих това http://coolbook.se/CoolBook.html малко under volt на процесора и повече не съм виждал температура над 70 градуса. 10$ струва и си струва 🙂

  1. Sebastian Avatar

   Това изглежда като добра алтернатива. Като се върне при мен ще изпробвам програмата. Благодаря.

 3. mname.org Avatar

  Проблемът е в това, че не си му измислил още име. Мак се опитва да ти намекне, че е нещастен така като не е персонализиран. Сам знаеш, че това не е обикновен компютър. Трябва постоянно да поддържаш емоционалната връзка с марката. Купи му секси калъфче, взимай го от време на време при теб в леглото като спиш .. Не се дръж с него като с някакъв тъп смотан ПС лаптоп ..

 4. Пламен Avatar

  Привет,

  Опитът ми с hackintosh показва, че производителността, особено при лаптопите, е кошмарна. Мой приятел има Leopard на лаптопа си (добър MSI) и производителността му измерена с xBench е почти три пъти по-ниска от тази на Mac Mini. Моят съвет е да инвестираш в едно Mini на старо. Могат да се намерят за по 700-800 лева. През Time Machine ще синхронизираш всичко за нула време и ще имаш достатъчно добра алтернатива. Да не говорим, че ако на Mini-то се сложи 7200 твърд диск, става като нормален десктоп.

  Поздрави,
  Пламен

  1. Sebastian Avatar

   Мислил съм за подобен вариант и честно казано току що изтрих някакви аргументи защо това не е готино.

   Бих искал подобен вариант с машина като iMac 24″. Лично за мен това би имало смисъл. Не ми се иска да имам просто някаква машинарийка, за да кътам на нея.

 5. Асен Avatar

  Здрасти! Искам да те питам нещо, свързано с мак-а, ама да не подкараме софтуерен диалог тук, в коментарите. Драсни ми, ако искаш, на asengenov при джимейл ком.

 6. […] и въобще проблем с компютъра, който да предизвиква този ефект. В прав текст да разбирам – “За Mac Book Pro това е нещо […]

 7. Алекс Avatar
  Алекс

  Това поразително прилича на проблем свързан с дефектните графични чипове на nVidia (главно 8600M и 8400M, но има и други). Ето един такъв случай с решение при Dell XPS 1330 ( http://mobility.bg/dell-laptops-and-nvidia-gpu-problems/ )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *