Прохлада за Мак

Който има МакБук Про от малко по-старата генерация знае, че от време на време машинката се позагрява. Ако се заиграете и доволно отворите няколко тежки приложения горещият корпус е налице.

Има два начина да охладите Мак-а си. Софтуерно с различни програми ветаещи из пространството и хардуерно. Вторият начин изисква някакъв подход, който подобрява обдишването на машината, така че въздухът да се движи свободно около корпуса и отнема топлината.

Това става с охлаждащи подложки, които често са страшно грозни (или поне странни) и заемат много място. От другата страна са някакви хитри джиджавки, които сладко държат машинката ви на разстояние от работния плот.

Заради моята придирчивост и двете неща не ми вършат работа. Заемат място или пък трябва да ги слагат и махаш всеки път, което не ми е удобно да го правя по 4 пъти на ден (с 4 крачета).

За това днес отидох до Бриколаж и се сдобих с чудесна охлаждаща пръчка за Мак, което освен всичко напълно си отива с лаптопа 1:1 като цвят. Цената е само 5.75 лева.

Освен това, когато Мак е върху него спокойно мога да го побутвам накъдето си поискам, както имам навика да правя. Нещо, което с гумени крачета на мен би ми било неудобно.

СПЕЦИФИКАЦИИ

Име: Охлаждаща пръчка

Материал: Алуминий

Размери:
– 400мм дължина;
– 150мм височина;
– 90мм ширина.

Предимства:
– Заема малко простраство;
– Лесно преносима и лека;
– Издържа на големи натоварвания.

Екстри: Коригируема височина. Две степени.

Алтернативни приложения: Според случая.

Cool Stick


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

9 responses to “Прохлада за Мак”

 1. jd@hlebarov.com Avatar

  Какво точно представлява тази пръчка и къде точно в Бриколаж може да се намери? 🙂

 2. Sebastian Avatar

  Може да се открие в секцията “Обков и дръжки за врати и мебели”.
  На практика е дръжка на шкаф.

 3. Асен Avatar

  Скъсах си нервичките да я търся!!! 🙂 Дислокацията трябваше да я дадеш в поста! 🙂 Днес вдигнах младосткия брилокаж на нокти. Преровихме всичко! Железария, бани, всичко!..

  Кой от двата Бриколажа е?

  1. Sebastian Avatar

   Привет Асен,
   в младосткия Бриколаж е.

   Мястото на подобни неща там е в единия край на магазина. Влизаш, веднага в дясно и вървиш, подминаваш огромните рола мокети. Стигаш до края на коридора.

   Там на рафтовете до стената първо има метални мини сейф кутии, което ако си с лице към тях ти се пада отдясно. След това, от ляво, е цяла стена със дръжки за врати(чки) и други неща за мебели. Тази дръжка специално се намира на най-долния рафт в почти най-крайната лява част, където приключват дръжките за малки мебели.

   Друг ориентир може да ти бъдат лъвските глави за хлопане на врата (намират се от дясно на къта за рязане на плоскости ако стоиш рещу него). Та ако застанеш с лице към тях и протегнеш дясна ръка на около 🙂 45 градуса ще сочиш към мястото на този вид дръжки.

   Ако ходя скоро мога да направя и снимка.

   Не съм очаквал, че са толкова трудни за откриване. 🙂

 4. Явор Иванов Avatar

  А действа ли наистина добре като охлаждане?

  Аз ходих до сервиза в началото даже с това оплакване, че ми загрява.
  В крайна сметка само ми сложиха app да ми забърза вентилаторите, което и аз можех да си направя.

  Чувал съм и за смяна на пастата на процесора с по-добра, което давало до 15% по-добри резултати, което в градуси май не е малко.

 5. Sebastian Avatar

  Привет,
  Аз съм със сменяна паста. Резултат не видях.

  Относно дали действа. Принципно по-рядко чувам вентилаторите, но отново си грее. На работа имам метална поставка с два вентилатора, свита от един колега. Когато е на нея също се загрява. Така, че разлика между пръчката и специална поставна почти няма за мен. Не съм правил тхочни замервания. Ако ми се занимава някой ден бих опитал да видя дали има разлика.

  Колега прави тестове на неговия DELL с и без поставка и сподели, че разликите в температурите били от порядъка на 1-2 градуса.

 6. 4i4okotka Avatar
  4i4okotka

  Не съм с Мак, но машината ми доста грее при повечко гърч и вместо пръчка слагам книга за да повдигна задницата. Имах допълнително вентилаторче, но не забелязах голям ефект, а и допълнителното бръмчене дразни.
  Алуминият е добър проводник на топлина 😉

 7. Dido Avatar

  Нямам Mac, но според мен идеята е доста хитра. Браво на автора.

 8. Влади Симеонов Avatar

  Още като видях първата снимка усетих, че нешо “не е наред” и че това не е точно охлаждаща джаджа :)))
  Принципно в къщи съм правил много опити за охлаждане на лаптопа с нулев бюджет. Последното което се сещам са 4 плстмасови капачки от някакво безалкохолно, обърнати с дупката нагоре, така че крачетата на лаптопа да потънат в тях. Така ноутбука се повдига с 0,5-1 см от повърхността, което понякога е достатъчно. Наскоро четох, че монети с повече съдържание на мед вършат чудесна работа, ако се направят на купчинки по 8-10 и се сложат на горната повърхност на лаптопа, около клавиатурата. Така топлината се отвежда по-бързо, понеже медта е чудесен проводник. Но това само при условие, че се ползва външна клавиатура. Иначе естествено, ще пречат.
  Друго, което се сещам е че преди доста години сам си направих едно кабелче, което свързваше usb с една 8 или 10 см. перка от някакъв процесорен охладител. По някакъв начин я бях закрепил. Истината е, че изглеждаше доста грозно, но вършеше най-добра работа и лаптопа се охлаждаше чувствително. Другия позитив е, че ако прегреех от работа, облъщах вентилаторчето към себе си. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *