Прохлада за Мак

Който има МакБук Про от малко по-старата генерация знае, че от време на време машинката се позагрява. Ако се заиграете и доволно отворите няколко тежки приложения горещият корпус е налице.

Има два начина да охладите Мак-а си. Софтуерно с различни програми ветаещи из пространството и хардуерно. Вторият начин изисква някакъв подход, който подобрява обдишването на машината, така че въздухът да се движи свободно около корпуса и отнема топлината.

Това става с охлаждащи подложки, които често са страшно грозни (или поне странни) и заемат много място. От другата страна са някакви хитри джиджавки, които сладко държат машинката ви на разстояние от работния плот.

Заради моята придирчивост и двете неща не ми вършат работа. Заемат място или пък трябва да ги слагат и махаш всеки път, което не ми е удобно да го правя по 4 пъти на ден (с 4 крачета).

За това днес отидох до Бриколаж и се сдобих с чудесна охлаждаща пръчка за Мак, което освен всичко напълно си отива с лаптопа 1:1 като цвят. Цената е само 5.75 лева.

Освен това, когато Мак е върху него спокойно мога да го побутвам накъдето си поискам, както имам навика да правя. Нещо, което с гумени крачета на мен би ми било неудобно.

СПЕЦИФИКАЦИИ

Име: Охлаждаща пръчка

Материал: Алуминий

Размери:
- 400мм дължина;
- 150мм височина;
- 90мм ширина.

Предимства:
- Заема малко простраство;
- Лесно преносима и лека;
- Издържа на големи натоварвания.

Екстри: Коригируема височина. Две степени.

Алтернативни приложения: Според случая.

Cool Stick

This entry was posted in Експерименти, Разни. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

8 Comments

 1. Posted November 30, 2009 at 10:57 am | Permalink

  Какво точно представлява тази пръчка и къде точно в Бриколаж може да се намери? :)

 2. Posted November 30, 2009 at 9:39 pm | Permalink

  Може да се открие в секцията “Обков и дръжки за врати и мебели”.
  На практика е дръжка на шкаф.

 3. Posted December 1, 2009 at 10:26 pm | Permalink

  Скъсах си нервичките да я търся!!! :-) Дислокацията трябваше да я дадеш в поста! :-) Днес вдигнах младосткия брилокаж на нокти. Преровихме всичко! Железария, бани, всичко!..

  Кой от двата Бриколажа е?

  • Posted December 2, 2009 at 9:44 pm | Permalink

   Привет Асен,
   в младосткия Бриколаж е.

   Мястото на подобни неща там е в единия край на магазина. Влизаш, веднага в дясно и вървиш, подминаваш огромните рола мокети. Стигаш до края на коридора.

   Там на рафтовете до стената първо има метални мини сейф кутии, което ако си с лице към тях ти се пада отдясно. След това, от ляво, е цяла стена със дръжки за врати(чки) и други неща за мебели. Тази дръжка специално се намира на най-долния рафт в почти най-крайната лява част, където приключват дръжките за малки мебели.

   Друг ориентир може да ти бъдат лъвските глави за хлопане на врата (намират се от дясно на къта за рязане на плоскости ако стоиш рещу него). Та ако застанеш с лице към тях и протегнеш дясна ръка на около :) 45 градуса ще сочиш към мястото на този вид дръжки.

   Ако ходя скоро мога да направя и снимка.

   Не съм очаквал, че са толкова трудни за откриване. :)

 4. Posted December 27, 2009 at 10:38 pm | Permalink

  А действа ли наистина добре като охлаждане?

  Аз ходих до сервиза в началото даже с това оплакване, че ми загрява.
  В крайна сметка само ми сложиха app да ми забърза вентилаторите, което и аз можех да си направя.

  Чувал съм и за смяна на пастата на процесора с по-добра, което давало до 15% по-добри резултати, което в градуси май не е малко.

 5. Posted January 2, 2010 at 8:33 pm | Permalink

  Привет,
  Аз съм със сменяна паста. Резултат не видях.

  Относно дали действа. Принципно по-рядко чувам вентилаторите, но отново си грее. На работа имам метална поставка с два вентилатора, свита от един колега. Когато е на нея също се загрява. Така, че разлика между пръчката и специална поставна почти няма за мен. Не съм правил тхочни замервания. Ако ми се занимава някой ден бих опитал да видя дали има разлика.

  Колега прави тестове на неговия DELL с и без поставка и сподели, че разликите в температурите били от порядъка на 1-2 градуса.

 6. 4i4okotka
  Posted January 5, 2010 at 9:04 pm | Permalink

  Не съм с Мак, но машината ми доста грее при повечко гърч и вместо пръчка слагам книга за да повдигна задницата. Имах допълнително вентилаторче, но не забелязах голям ефект, а и допълнителното бръмчене дразни.
  Алуминият е добър проводник на топлина ;-)

 7. Posted March 10, 2010 at 3:04 pm | Permalink

  Нямам Mac, но според мен идеята е доста хитра. Браво на автора.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>