Лъжете ли?

Аз да.

Днес си домакинствах и си дадох сметка, че цял ден не съм излъгал никой. И ми стана хубаво. Вярно е, че голяма част от времето бях изолиран вкъщи, но все пак. Дори не бях лъгал и себе си.

Все още не мога да преценя, кое е по-трудно – да лъжеш себе си или околните. Двете могат да имат никакви или грандиозни последици.

После се запитах за какво съм лъгал през седмицата. Няколка човека, за да се чувстват по-спокойни за тях, няколко пъти мен, за да се чувствам аз по-добре. Един път, защото ме мързеше в момента. Опитвам се да не лъжа и така вече от около 10-тина години. Успеваемостта е трудна за преценка, но от друга страна не съм имал вътрешни терзания. Което в момента дори ме прави доволен.

Баба ми казва “Не ме питай, за да не те излъжа”. Сякаш лъжата е една от нишките в комуникацията. Дори не ми се иска да се замислям, за това как се обличаме приилежно преди важна среща, за да направим добро впечатление. Покриваме себе си в хубави дрехи, за да покажем на отсрещната страна каквото иска да види. Малка и обществено приета лъжа.

Но това е дълга тема. Да се спрем само на изречените лъжи.

Вие колко често лъжете? Налага ли ви се, просто така се случва или е умишлено. Давате ли си сметка кога вас ви лъжат?

Споделете. Ще бъде интересно да бъдем честни пред себе си (и ако искате и пред другите).


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 responses to “Лъжете ли?”

 1. voxy Avatar

  Задължително е да се лъже за да си живеем по-добре живота, естествено има лъжи, които тежат и трябва да се внимава за какво точно се лъже, но във всекидневието е пълно с малки несъществени моменти, в които една лъжа идва много по-добре.

 2. asktisho Avatar

  На лъжата краката са къси 🙂

  http://asktisho.wordpress.com/2008/12/11/livininalie/

 3. Antoinette Avatar

  На света има поне един човек, когото никога не съм лъгала. Колкото и да се срамувам от някои свои постъпки, мога да му ги изповядам. Останалите лъжа когато знам, че няма да бъда разбрана.

 4. puhanka Avatar
  puhanka

  Интересно, че чак сега попаднах на този блог, предвид колко дълго в бил пред очите ми :). И ужасно се изкушавам да кажа, че лъжите са необходимо зло понякога.

  Въпреки това аз вярвам в егоистичната крайност, че човек е по-добре да е искрен, но груб или просто да замълчи. Така поне ми вярват :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *