Лъжете ли?

Аз да.

Днес си домакинствах и си дадох сметка, че цял ден не съм излъгал никой. И ми стана хубаво. Вярно е, че голяма част от времето бях изолиран вкъщи, но все пак. Дори не бях лъгал и себе си.

Все още не мога да преценя, кое е по-трудно – да лъжеш себе си или околните. Двете могат да имат никакви или грандиозни последици.

После се запитах за какво съм лъгал през седмицата. Няколка човека, за да се чувстват по-спокойни за тях, няколко пъти мен, за да се чувствам аз по-добре. Един път, защото ме мързеше в момента. Опитвам се да не лъжа и така вече от около 10-тина години. Успеваемостта е трудна за преценка, но от друга страна не съм имал вътрешни терзания. Което в момента дори ме прави доволен.

Баба ми казва “Не ме питай, за да не те излъжа”. Сякаш лъжата е една от нишките в комуникацията. Дори не ми се иска да се замислям, за това как се обличаме приилежно преди важна среща, за да направим добро впечатление. Покриваме себе си в хубави дрехи, за да покажем на отсрещната страна каквото иска да види. Малка и обществено приета лъжа.

Но това е дълга тема. Да се спрем само на изречените лъжи.

Вие колко често лъжете? Налага ли ви се, просто така се случва или е умишлено. Давате ли си сметка кога вас ви лъжат?

Споделете. Ще бъде интересно да бъдем честни пред себе си (и ако искате и пред другите).

This entry was posted in Разни and tagged . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

4 Comments

 1. Posted October 26, 2009 at 4:41 am | Permalink

  Задължително е да се лъже за да си живеем по-добре живота, естествено има лъжи, които тежат и трябва да се внимава за какво точно се лъже, но във всекидневието е пълно с малки несъществени моменти, в които една лъжа идва много по-добре.

 2. Posted October 26, 2009 at 12:35 pm | Permalink

  На лъжата краката са къси :)

  http://asktisho.wordpress.com/2008/12/11/livininalie/

 3. Posted October 28, 2009 at 2:24 pm | Permalink

  На света има поне един човек, когото никога не съм лъгала. Колкото и да се срамувам от някои свои постъпки, мога да му ги изповядам. Останалите лъжа когато знам, че няма да бъда разбрана.

 4. puhanka
  Posted October 30, 2009 at 1:38 am | Permalink

  Интересно, че чак сега попаднах на този блог, предвид колко дълго в бил пред очите ми :) . И ужасно се изкушавам да кажа, че лъжите са необходимо зло понякога.

  Въпреки това аз вярвам в егоистичната крайност, че човек е по-добре да е искрен, но груб или просто да замълчи. Така поне ми вярват :) .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>