Перфектният катинар за колело

Тази сутрин станах в 6.30. Облякох се. Излязох. Взех метрото. Слязох на последната станция. Отидох в офиса в 7.05. Застанах до колелото. Видях заключеният катинар с въже на предната гума. Навик. Дори в офиса го оставям така. Ключът е вкъщи. Време за отиване / връщане – минимум 45 минути.

Изкарах го навън. Камен ме чакаше. Констатирахме проблема. Решението – да се разбие патрона / да се срежа въжето. Отидохме в апартамента му наблизо. Разбиваме на спокойствие.

Разполагаме с 4 инструмента – чук, комплект малки китайски отвертки, 2 броя компактни клещи от типа по-долу.

Мултифункционални клещи.

Време да се разреши проблема – 20 минути. Предложение от Камен – “Да се счупи пластмасовата обвивка и да разбиваме каквото се появи”. Моят отговор – “Няма смисъл. Единият край на въжето е капсулиран с оловото на патрона”. Следват 15 минути опити да се отвори ключалката с отвертки, други ключове и т.н.

Самото въже за заключване на колелото.
Самото въже за заключване на колелото.

Минута 16. Добре. Чупим наред. Ходи ми се на планина.

Механизмът на ключалката без пластмасовото покритие.
Механизмът на ключалката без пластмасовото покритие.

Махам пластмасовата обвивка за 30 секунди. Отдолу се показва патронът с оловните елементи. Не е толкова стабилен колкото очаквам. Идентифициране къде се държи другият край на въжето.

Гнездото на механизма държащ въжето.
Гнездото на механизма държащ въжето.

ОБМ! Установяваме, че въжето лежи в гнездо на механима. На него има две дупки. Въжето се държи в него от един щифт. Само в едната. На снимката – мястото на щифта е маркирано с бургия.

Ето как е захванато въжето в механизма.
Ето как е захванато въжето в механизма.

Камен маха щифта с издърпване.

На тази сигурност разчитах...
На тази сигурност разчитах…

Минута 17. Катинарът е свален.

Изводите:

 • Купих си катинар с въже. Цена 12 лева. Преди – монолитен, въжето е по-дебело. Сега. Чувствам се измамен.
 • Всеки крадец на колела може да счупи пластмасата. Да махне единствения щифт. Да изчезне с колелото. Време: по-малко 30 секунди. Инструмент: клещи.
 • Вероятността другите катинари да са създадени по същия калпав начин – огромна.

Следствието:

 • Тръгнахме от южния парк към 8 часа. Изкачихме 20 километра баир. Тихият кът, Златните мостове, хижата с полянката най-отгоре. Името й – не знам. После. Спускане до “Копитото”. Спускане по пътя; средна скорост – 40 км в час. Прибиране. Общо 55 километра. Преживяване – чудесно. Физическа форма – все по-добра.
 • Поправих катинара. Блокирах въжето в гнездото му с два винта. Счупих ги, за да не могат да бъдат премахнати. Опцията за крадене остава само със срязване на въжето / много насилствено счупване на механизма откъм патрона. Ще го ползвам още като основна опция за сигурност.
 • Ще се добави втора система за сигурност. Най-вероятно истински малък катинар, който да блокира движението на зъбните колела. Второ заключване предполага два инструмента. Обикновено крадците носят само един, за да бъдат мобилни.
В последствия завих два винта, за да държат въжето в механизма. След това отчупих останалата част. Тук е останал само единия винт за пример.
В последствиe завих два винта, за да държат въжето в механизма. След това отчупих останалата част. Тук е останал само единият винт за пример.

Съветите:

 • За да предпазите колелото си от кражба не разчитайте на масовите заключващи устройства, които се продават. Измислете и сглобете ваш неконвенционален метод. Именно като странен и нетипичен той ще представлява трудност и повече усилия при евентуална кражба.
 • Нека колелото ви е старо и грозно. Да няма търговски вид. Иначе ще се озове в хангар с други крадени другарчета за повторна продажба. Тъпо. А?
 • Освен хубаво въже с проверен и допълнително заздравен механизъм от може да добавите и axa slot. Не знам от къде ще го намерите. Сравнително добро е, но и то си има грижи.
 • Колелото да бъде под наблюдение от хора, които биха реагирали. Дори журналист от BTV направи репортаж, в който крадеше колело очеизвадно, на Витошка. Полицай се появи, но не го спря.

Споделете:

 • Вашият опит в областта.
 • Снимки на сглобката на вашето заключващо устройство.
 • Какво друго ви хрумне и може да бъде полезно по темата.

Comments

3 responses to “Перфектният катинар за колело”

 1. dagoburd Avatar
  dagoburd

  Крадеца въобще няма да се занимава със разбиване на пластмаси и т.н. – носи си едно ей такова (има си специлано име това, обаче от 15 минути не мога да се сетя какво беше) и си срязва директно телта/веригата. Като натисне горе с магическия ефект на лоста, ебава майката на заключването за 5 секунди 😉 Бях гледал клипче, с бивш крадец на колела, който е влизал и в затвора за това, в което показваше как с тоя инструмент реже абсолютно всякакви заключващи системи – разни по-твърди и т.н. стомани вместо 10, му отнемаха 20 секунди, но пак си ги отрязваше. Пак беше холандско клипчето и дори в първия момент помислих, че и ти си дал линк към него… omg смятай, разгледах related videos на това деот ти си дал, и случйано си избрах едно да го гледам и се оказа това дето говоря за него 😀 …

  Аз лично ползвам една верига, не особено дебела в пластмасова тръба, че да не дере самото колело и 30 годишен катинар по простата причина, че има удобен шифър и не е нужно да нося ключ със себе си 😉 И ми е пределно ясно че тоя катинар леко да се напъне и заминава, а пък веригата се реже лесно с горния инструмент (или дори с по-къс, тоя горе е за някакви много дебели заключалки, в обикновения случай и нещо с половин дължина ще свърши работа) 😉

  Добро и сигурно заключване би било някаква ключалка на самите зъбни колела – това към което си дал линк явно е точно такова, но след като се отваря толкова лесно, отпада 😉 Друго сигурно би било заключване с катинар на задното колелото и рамката – но трябва да е наистина дебел, за да не може да се пререже по-горния метод. По принцип катинар също лесно за разбива с лост, но в случая с колелото, би било доста по-трудно тъй като няма опора. Проблем обаче остава, че колелото може да се открадне с мъкнене – ако е на място където няма хора, крадеца си го дига и си го носи просто…

  Всъщност, това почнах да го пиша преди 5 часа, ама ми излезе друга работа и така и не довърших, пък имайки предвид часа най-вероятно съм довършил с глупости.

  Нереалния вариант е електрошок 😉 Ако в тръбите има достатъчно място, може да се набута малко електроника, няколко яки батерии и трансформатор 😉 И се получава ефекта wow .. само не знам колко приложимо би било при положение, че при допир за самата рамка няма контакт с метал, ами с боята в/у него.

 2. Michel Avatar

  Хубави неща съм чувал за U-образните заключвания, и ако патронът е добър, нещата стоят малко по-добре. Всичко останало — жички, телчета, верижки — колкото и да са дебели и сигурни, просто се режат в повечето случаи…

  Личен опит — откраднаха ни и двете колела, в центъра на София, посред бял ден — бяха заключени с евтино заключване, дето просто се реже. Трябваше да си купим нови колела след това — глупаво заключване за 20-ина лева и наше недоглеждане ни струваха към… 1500 лв. 🙁 (ама нали, “опитът е нещо което получаваш, след като ти е бил необходим)

  Моят съвет е — не си оставяйте колелото без надзор, а ако се наложи, ползвайте най-скъпото заключване money can buy, по възможност, някакъв U-lock!

  Моите $0.02:)

 3. batemisho Avatar

  Просто не слизам от колелото или ако сляза, не свалям очи от него. Нямам вяра на никакви ключалки, след като аз сам отключих такъв патрон – без каквито и да е инструменти. Нямам вяра и на себе си, откакто бях заключил крака на една пейка, но не и колелото, и така е стояло към 1/2 час. Добре че си го намерих пак там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *