Мак ли?

Съвсем наскоро написах, че:

Mac OS X е чудесна операционна система.

След днешния си разговор със сервиза на Apple Center продължавам да стоя зад това си твърдение. То е обосновано на:

 • Софтуерът на Apple е стабилен, липсват вируси,  разнообразен & функционален е, създаден с внимание. Има общ стил на визуалните елементи обединени от идеята за простота и красота. За моя стил на живот и нужди отговаря чудесно и осигурява приятно изживяване при контакт с продуктите.
 • Много е иновационен, комбинативен и асоциативен.

Друга много положителна страна на всички продукти на фирмата е дизайнът им. Всяки един от тях е изпипан, компактен и в унисон с останалите. Това създава едно приятно усещане за марката, като такава. На пръв поглед.

От другата страна обаче стоят двата огромни недостатъка.

 • Прекомерно високата цена на всички продукти и на аксесоарите за тях. Дори да приема, че продуктите на фирмата са за по-платежоспособни клиенти, то отново цените са твърде солени като се има предвид самите стоки.
 • Хардуер. От около 3 години има по-близки наблюдение върху хардуерът на тези продукти, които не са удоблетворяващи.

По-подробно за проблемите на хардуера на Apple.

 • Компактността пречи. Хардуерът дефектира заради малкото пространство, в което е принуден да се събира, за да бъде по-красива опаковката и по-конкурентна. Често не се охлажда добре и компонентите страдат.
 • Сглобката на хардуера не разистентна. Apple не са успели да постигнал добра симбиоза между функционалност и дизайн на продуктите. Вероятно е нарочно, защото е твърде специфична и може да се закупи основно от едно място, на солена цена. Иначе казано те печелят от това.
  • Панелите на продуктите лесно се захабяват. За това имат нужда от защити, които се продават отделно. Захабяването нарушава красотата, външният вид на продуктите, което е една от субективните причини за покупката.
  • Париферията е краткосрочна, не е възможно да се поправи без да се опропасти, т.е. задължително е замяната с нова. Иначе казано, когато се зацапа колелцето на mighty mouse трябва да купите нова. А зацапването става лесно. От друга страна хардуерът в самата mighty mouse въобще не хитро направен; само е представен по атрактивен начин. От раз се прибавя и захранването на лаптопите, което с умисъл има две слаби звена – най-експлоатираните. Мястото, от където излиза кабелът от самото захранване (естествено, продават се протектори) и самия магнитен накрайник. За него Apple имат специално упътване как да се премахна. Въпросът е, че той е проектиран да се издърпва лесно (заради магнитите) именно ако случайно дръпнете кабела. Но не е резистентен именно на това, защото самият магнит се държи на 4-те контактни пина, които осигуряват много малка здравина. Така е, защото те са споени с платката с тънки нишки калай. Има и други примери, но няма нужда да ставам толкова обстоен.
  • Ниско качество на сглобката. Това означава, че се проявяват редовно дефекти поради зацапани елементи, дефектни партиди на същите, неточности при самата сглобка и елементите й – спойка, контактни пасти, писти на платките.
 • Ниска съвместимост с друг хардуер. Уникалността е капан. Вържете ли се веднъж не можете да мръднете по-далеч от оторизиран сервиз.

В генерален план колкото повече се замислям си давам сметка, че в момента девизът на Apple би могъл да бъде: “Чрез дефекти към печалба“. Стока, която лесно дава проблеми и допълнителни продукти, които да предпазват от това. Нещо като да си купите кола, но броните и системите за сигурност (abs, въздушни възглавници, системи за стабилност и т.н.) да се продават отделно.

Иначе казано на потребителите е насадена идеята, че ” Ще дадете 4 00 лева за компютър, който е най-добрия на пазара и точно когато изтече гаранцията е съвсем нормално да отиде в сервиз.”  Аз не смятам така. Защото на пазара има части,  с които бих могъл да ъпгрейдна къмпютъра и той да остане все така добър, отколко да дам парите на сервиз. Защото ако го направя ще остана застопорен със същата остаряла машина или да доплатя двойно  на сервиза, за по-нов хардуер.

Изводът е: има нещо нередно.

Дадох си сметка за това, когато днес говорих със сервиза на Apple Bulgaria. Оказа се, че според тях няма никакъв хардуерен и въобще проблем с компютъра, който да предизвиква този ефект. В прав текст да разбирам – “За Mac Book Pro това е нещо нормално.” След като настоях, че това за мен е сериозна грижа, която връщам втори път при тях, техникът ми отговори, че евентуално едно нещо би предизвикало подобен проблем – дефектна рам памет, но това било 2 на 100 пъти.

Всъщност съвсем естествено е, когато се диагностицира компютъра да се види, че има добавяна рам. От нея имам нужда заради Photoshop. Дали е естествено, обаче, подобно твърдение? Единственото нещо, което може да е пипано да създава проблема. Всичко друго да е толкова перфектно, че дори и първият път в сервиза не са стигнали до това заключение. При това тази рам да дефектира веднъж на някоко месеца (6 месеца след като е поставена). По веднъж-дваж само си дефектира и то за малко. Много несъстоятелно обяснение според мен. Но поне човекът го каза любезно.

Още по-забавният момент, беше, че и оптичното устройство също сдаде багажа. Кога е станало не знам, защото го ползвам толкова рядно. Поради това и бях толкова учуден да го открия.

За проблемът с оптичното устройство разбрах, когато трябваше да си back up-вам машината. Поисках обяснение, какво може да е предизвикало това ненавременно разваляне след като съм записал максимум 5 диска и съм прочел 15-20 откакто го имам.

Та обяснението беше, че лазерът на диска си е заминал, умрял, заради по-силен импулс към него от дънната платка. Повторено ми беше три пъти, сякаш, за да стане истина. Докато всъщност питах какво може да предизвика тази волтова дъга скачаща от дънната платка върху оптиката. Е, дочаках списък с интересни обяснения:

 • Колебания в напрежението на мрежата. Да, в България такива бол. Колкото пъти съм замерил напрежението в контактите винаги е варирало в някакви доволни граници. Това от друга страна означава, че въпреки захранването и защитите на дънната платка нямат никакво значение и токът в дъното не толкова добре контролиран. Явно Епъл имат проблем с това, защото никъде до сега не съм срещал подобен проблем – от колебания в мрежата да ти замине дисковото устройство. Особено при лаптоп. Споделете ако греша.
 • Бутване, чукване. Не, човекът не започна с изпускане от високо, а с подобни думи описващи събития от рода на “оставяне на лаптопа върху гладка повърхност”.
 • Статично електричество. Знаете как дисковото устройство на Макбуците е вътре в тях. Няма нищо да стърчи а само се пъха дискът в него. Нали? Е, да, но се оказва, че въпреки алуминиевият корпус ако носите вълнени дрехи чоже да натрупате огромен заряд електричество можете да направите беля. Например, търкайки вълнените си ръкави един в друг усилено, защото ви е било студено. Та спрели сте да си търкате ръкавите усилено и сте пипнали алуминиевият корпус на макбука. Точно той, по някакъв невероятен начин, ще преведе това статично електричество от няколко “микроампера” (цитирам точно), които ще стигнат до дънната платка по неясен за мене начин, защото трябва да бъде изолирана точно от подобни случайности. Тя от своя страна ще породи поголовният и смъртоносен импулс към лазера на оптичното устройство.

Размишлявайки върху по-горните опции, just for fun, си представих следната ситуация. Чуквате леко захранването си докато го връзвате в мрежата. Това убива предпазителите в него и не преобразува, а просто предава 220 волта към лаптопа. Макбука естествено изгаря впечатляващо. Вие се чудите какво става и пипате алуминиевият корпус, но тъй като той провежда толкова добре електричество (дори микроампери) няма проблем да осигури 220 волта ток тещачи по корпуса. Съответно токът ви изпича доволно.

Все пак техникът от сервиза любезно обясняваше. Това ми даде храна за размишления до тук.


Posted

in

by

Comments

5 responses to “Мак ли?”

 1. opexume Avatar
  opexume

  Пред дилемата да имам Мак съчетаващ лекотата и функционалността избрах за същите пари да си взема мощен лаптоп и добър нетбук.Не съжалявам и за миг.Сравнявайки работата с Photoshop,видео и cad програми с колеги имащи само Мак ми е доста по леко да модифицирам всичко по машината си.За преносимостта по време на път нетбука е по издържлив и удобен.Като цяло използването на Мак може да се оправдае само с желанието да имаш дизайнерска машина и при евентуален проблем да си готов да си купиш нова-възможност която не ме хвърля във възторг.

 2. Пламен Avatar

  Здравей,

  Не си прав.

  Попитай твой познат електротехник за действието на импулсни захранвания. Сигурен съм, че ще промениш гледната си точка по отношение на колебанията на напреженията.

  Същото важи и за алуминиевият корпус. Няма просто как да стане. Иначе добър сценарий рисуваш 😉

  В крайна сметка си прав за проблемите, защото аз смених гаранционно на моят iMac едновременно твърд диск и оптично устройство, грубо казано на година и 2 месеца. Обясненията бяха подобни, въпреки че аз го отдадох на прекомерната употреба и многото дискове изпечени на печката.

  Времето ще покаже дали статистически си прав.

  Хубавото в цялата сага е, че след преминаване на гаранцията можеш спокойно да замениш дефектирал РАМ или твърд диск с по-бързи жълти такива. И ще имаш същата съвместимост.

  Поздрави,
  Пламен

  1. Sebastian Avatar

   Потвърждавам, че и идея си нямам от импулсни захранвания.

   За колебанията на тока в мрежата съм наясно, че тече не прав а променлив ток. Идеята ми е, че когато съм замервал съм попадал на стойности от рода на 150 волта и колебания около това напрежение, а друг пък 270 и колебания около него. И не говоря за някакви екзотични български села.

   В същото време не разбрах какво казваш. Възможно ли е такъв статъчен импулс осъществен чрез допир на алуминиевият корпус да прескочи на дъното, което пък от своя страна да лудне и направи беля точно на дисковото устройство.

 3. voxy Avatar

  Това

  ” * Софтуерът на Apple е стабилен, липсват вируси, разнообразен & функционален е, създаден с внимание. Има общ стил на визуалните елементи обединени от идеята за простота и красота. За моя стил на живот и нужди отговаря чудесно и осигурява приятно изживяване при контакт с продуктите.
  * Много е иновационен, комбинативен и асоциативен”

  звучи тоолкова общо 🙂 и “за моя стил на живот ” не знаех че една OS като Vista може по някакъв начин да не пасва на стилът на живота на някого :))))
  Колкото и да се самозаблуждаваш с подобни глупости пич е факт, че яко си се прецакал с Apple, това го разбира всеки сблъскайки се отблизо с продуктите им, всички сте жертва на маркетинга им и не искате и не искате да си го признаете :)) само да не вземе да се окаже, че сте се минали

 4. евелин Avatar
  евелин

  Говори ми 🙂 точно свърших със супването на 150 левовия майт маус за да му почистя скрола …. за вечно прегряващия макбук еър който 2 пъти ходи в сервиз (веднъж за нов вентилатор на процесора, веднъж за нов хард диск) изобщо не искам да отварям дума

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *