Mac OS X на PC

Да имаш дистрибуция направена за конкретен хардуер инсталирана върху коренно различен. Това по някакъв извратен начин е забавно.

До момента новата инсталация се държи стабилно. Въпреки това има редица неприятни проблеми свързани с несъвместимостта на хардуера.

И всичко това работи.

Липсата на драйвери за безжичните карти.

Един от основните проблеми се отнася до съвместимостта. Освен, че е неудобно от функционална гледна точка, то и възможността да откриеш карта, която работи изправно е малка. Например, аз си спретнах списък с 10 wireless карти, които би трябвало да работят безпроблемно според списъкът с добър хардуер на osx86project. По магазините за компютри на Раковска се оказа, че нямат такава за вграждане в лаптоп. От usb алтернативите имаха на две места само по една от конкретен модел.

Неудобно е да си с лаптоп, а с него носиш няколко usb-та за различните неща. Аз искам да съм компактен и съм отворен за предложения къде продават подобен хардуер за лаптопи.

Touchpad.

Едно от нещата, които не работят по подразбиране. Тъй като не го използвам това ще го преживея лесно.

Sleep.

Функцията за заспиване трябва да изследвам дали може да се оправи някак. Просто самият компютър не разбира, че капакът е затворен. Защо ли?

От друга страна, когато се sleep-не самата машина през менюто тя изгубва връзка с влюченото през usb bluetooth устройство. Така при събуждане на лаптопа трябваше предавателя на синият зъб да бъде изваден и след това поставен отново, за да бъде открит от системата. Всъщност, след малко повече тестове установих, че като се събуди компютъра допълнителните драйвъри остават в небитието. Звукът определено е сред тях.

От трета страна това ме спира да изкарам образ само на един екран и съм заключен на втори екран единствено чрез опцията за клониране. Единственото решение е да включа от самото начало външният монитор и да стартирам системата с него.

Клавиатура.

С моята ми е страшно забавно. Системата разбира, че има такова нещо и го ползва с удоволствие. С малкото допълнение, че вярва, че това е клавиатура на Mac т.е. при мен win key = alt, win alt = apple key на лаптопа. Разбъркана клавиатурна подредба. Общо взето само запаметените движение ми помагат да не се обърквам, когато правя нещо.

Usb.

По принцип Тошибата има 3 изхода за Usb. Днес всички бяха заети и включих оригинална клавиатура на apple, която в себе си има изход за друго usb, за да компенсира загубата на основното. Точно в него се опитавах да включа външен хард диск. Той се събуди, но нищо повече. Данни не се предаваха. След това опитах и през usb hub да включа хард диск, bluetooth предавателя и фотоапарата, но без успех. За сметка на това поставката за лаптоп с вентилаторът работи безотказно. За мое изненадване работят обикновена usb мишка и apple клавиатурата.

Thunderbird.

Поради някаква невероятна причина този софтуер не се разбира добре със системата. Само при работа с него курсурът забива, бъгва се графичната среда на самата програма –  получават се визуални дефекти и изрязвания. Въобще странна работа.

Извод.

Въпреки всичко системата е в основни линии стабилна а аз съм доволен, че не изгубих работната си среда като цяло. Пуснати веднъж “нещата” работят и не съм имал проблеми. Малко натоварване на Photoshop не оказва съществено влияние върху работата и пъргавината. Ще тествам тепърва с по-сериозни и тежки файлове.

Единственият проблем е мониторът, който е малко трудно да се калибрира. По принцип цветовете не се доближават особено много до реалните за Мак. Това за мен е проблем, защото голяма част от работата ми е свързана с тях.

След като се върне Мак мисля да се опитам да ъпгрейдна Kalyway системата. За сега не, защото има работа за вършене.

Comments

2 responses to “Mac OS X на PC”

  1. Пламен Avatar

    Пусни един тест с xBench (потърси го в гугъл). Ще ми е интересно колко точки прави Хакинтоша ти. Един приятел си сложи на лаптопа (MSI) Леопард, но данните от теста са кошмарни (40 точки).

    Поздрави,
    Пламен

  2. Longanlon Avatar

    да пуснеш макос на рс е все едно да зареждаш с дърва атомна електроцентрала 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *