Челопечене

Според медиите в 6.34 час тази сутрин инцидент* е породил пожар в складове за боеприпаси и площадка за обезвреждането им разположени край Чеполечене. Реакцията на специализираните звена едва към 9 часа започна да придобива някакви по-адекватни измерения.

Това ми стана ясно докато наблюдавах репортажите по четири телевизии:

– Министерство по бедстията и авариите вероятно е било мобилизирано на работните си места към 6 часа. Инцидентът се случва 30 минути по-късно.

– Няма ясна и точна информаци, кой стопанисва обекта, от кога, при какви условия, където става инцидентът. По-късно Николай Цонев опроверга слуховете, че частна фирма е извършвала дейност във военното поделение.

– Няма ясна информация какво се съхранява на тези площадки. По-късно стана ясно, че е имало 20 тона тротил, който магически е изгорял единствено поради благоразположение свише. Или просто защото е нямало добра взривна вълна, а само огън? Въпреки това реакцията на никой не е било съобразена с този факт, вероятно, защото никой не е знаел какво се съхранява там.

– В продължение на над 4 часа продължават експлозиите. До 10 часа никое лице не се бе появило официално по медия да внесе яснота какво става или да поеме някаква отговорност. Корекция: Към 8 часа началникът на генералния щаб на Българката армия е имал изказване по медия относно ситуацията.

– Поне до 9 часа никой не се беше погрижил за хората по какъвто и да е начин. Да ги информира какво става, да ги успокои или да им укаже помощ от какъвто и да е вид. Организацията на органите беше под всякаква критика. Едва след 9 медицински екипи били забелязани в Челопечене. Корекция: Към 8 часа е имало линейки, пожарни и кола на гражданска защита според някои медии.

– Въпреки извадените официални данни, че всички премеси във въздуха били в границите на нормите – като никъде не е оповестено реално какви са концентрациите във въздуха и нормите. Иначе казано думите, че стойностите са в нормите е напълно възможно да са чиста лъжа. Хора ангажирани с подобни химични съединения оспорваха информацията с това, че при подобен инцидент съединенията и смесите, които горят реално отделят вредни вещества. Приети са хора с алергични реакции и други симптоми от района.

– В реда на всичко това свиканата днес пресконференция просто е поредната случайност, че още от вчера е било насрочено подобно събиране, което е прерастнало в извънредно заседание.

Какви са изводите?

– Има голям процент на вероятност това да е нашия малък ударен Пентагон. По силата на медийната реакция. Има застрашени хора, има сериозен инцидент. Но от преди това има ред случайности, които водят до това да бъдат подготвен събирания от високо ниво макар и по привидно други теми. Хора от определено министерство отиват доста по-рано от нормалното на работа. Въпреки, че бе казано, че центърът грижещ се за координацията при подобни инциденти работел 24 часа по думите на отговорни лице от този отдел. Впечатление обаче направи, че този въпрос на Коритаров затрудни доста отговарящия и той трябваше да преповтори въпроса, да мисли, заеква и така да даде някакъв отговор.

Никой не може да координира звената така, че да се реагира адекватно при подобен индицент. Ако имаше пострадали хора подобна реакция най-вероятно веднага би ги превърнала в жертни. Реакция от Държавата няма. Проблемът е, че дори да няма жертви естеството на случилото го квалифицира като много сериозен инцидент от регионален мащаб. Въпреки това отговорност поета няма, отговорни лица също.

*В същото време вниманието на цялата страна бе ангажирано с този инцидент отвличайки внимание от много по-сериозния в национален мащаб проблемите свързан с Фондовете на Европейския съюз и спирането на финансови средства към страната. Факт, който оказва влияние на цялата икономика, а реално няма никой който да бъде уволнен, да приеме отговорност. Също така и някой, който да свърши работа си.

Всички се подмотават и се крият. Докато всички ние плащаме за тяхната некадърност и лични интереси. Защото ние плащаме вноски към ЕС а не държавата. Ние генерираме финансовия ресурс за тези вноски към ЕС и е на наш гръб. Това гарнирано с инфлацията изпусната отдавна от ръцете и инструментите на държавата и некадърните мерки взети от министрите и отговорните лица води постепенно до криза, която най-вероятно за пореден път ще ни сгорчи живота. Но понеже настъпва бавно и настъпателно ние привикваме към нея и не я приемаме като такава. Тъпо, а?

Проблемът е, че Българите си траем и нищо не правим. Оставяме всичко на самотек и това е. Свикнали сме друг да се грижи за това. Нас не ни занимава.

Една оставка една се осъществи преди време с хиляди клизми а сега смачканият български народ ще продължи да търпи! Вие ще си траете ли?

Някой да иска публични оставки, извинения – хора, бъдете народ бре. Манипулират Ви. А пред парламента е празно. Само няколко портийни BMW-та преминаха на път към банката…

* * *

Реакции на колегитe от VW клуба.

* * *

[допълнение]

В последствие стана ясно, че е напълно възможно пожарът да прикрива кражба на боеприпаси. Докажете сега, че 20-те тона тротил наистина са изгорели, а не са продадени зад граница. Дали някой атентат, война или друго няма да е с муниции от този пожар. Както знаем от репортажите с няколко стотин грама тротил стават “яко” фоеверки. Ако някой се е сдобил дори с един тон от “изгорелите” ха познайте какво парти ще си спретне.

Издънки.


by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *