Без семейство

В Източна Европа, в страни като Франция например има специална политика спрямо семействата. Държавата се опитва да ги подпомага в ежедневни задължения, за да може съпрузите да обръщат повече внимание на детето или децата си. В същото време в глобален мащаб се разработват програми за успешно осъвместяване на кариера и работа. Особено при жените, които са поставени пред дилемата дали да отглеждат семейство или да правят кариера. Въпросът на новото време.

Човечеството се надпреварва със себе си. При това безуспешно в доста области. На дневен ред е създаването не на универсален войник а на универсален работник. Този, който във всякакви условия, по всяко време ще може да създава нещо с определна стойност. Колкото повече стойност генерира – толкова по-добре. Конкуренцията е безмилостно жестока и въпреки регулациите от страна на държавата резултатите са на лице.

Населенето застарява в световен мащаб а  младите вече са все по-далеч от каквато и да е ценностна система. Те са икономически ориентирани. Да се правят пари, при това толкова много. Представете си как цялата земя ври и кипи прекопавана от неуморната работна ръка отново и отново. До кога не знам. Процесът на саморегулиране отнема време. Невидимата ръка не може да догони с петте си пръста галопиращите стъпки на конкуренцията и новите реалности. Алчността на човека е безгранична и повсеместна. Тя е като болест.

You win some, you lose some.

Какво губим в името на това да сме по-успели и по-заможни? Какъв полезен товар изгубваме по-пътя.

Най-точно това, което губим може да се отчете явно от статистиката. Но почти никой не се интересува от нея. Никой не дава гласност. А и никой не прави реални изводи, а не популистки. На някои това не им е изгодно да се знае.

Статистиката все още показва как обществото се стреми да бълва работници, възпитани да бъдат такива до мозъка на костите си. Защото средата ги е направила такава. А средата в България е следната:

  • Брачността намалява. Към 2006-та година брачността в страната е 4 на 1000, като като средната възраст за сключване на брак се е увеличила с 4 години и вече е 28 године. Все повече двойки предпочитат да не създават семейство; да живеят на семейни начала в т.нар концесуален брак. Но реално какво поколение отглеждат тези родители. Няма реални данни колко двойки от този тип са се оженили, съответно развели след раждане на дете, например. Още по-малко как се възпитават и с какви ценности и възгледи израстват децата им.
  • Отношението към брака се е променила коренно. Към 95 година твърдението “Женените хора са по-щастливи от неженените” е подкрепено от 72,2% жени и 62,4% мъже. Към 2006 година едва 49,6% ог жените споделят това твърдение и 50,7% от мъжете. За 6 години подобно изменение в демографски аспект и твърде сериозно.

Разделяй и владей. Една древна тактика, която работи и до днес. Унищощавайки най-силната единица на държавата, а именно семейството унижощаваме и самата нея. На какво се дължи това? На повишената социална и икономическа несигурност причинена от същата тази държава поради умишлено некадърно управление?

Кой е виновен в случката, че бавно режем клона, на който стоим?

Това ми напомня за проблема с вече твърде ранното започване на сексуалния живот при децата. Повлияни от хиляди реклами със сексуален контекст, но от които се правят огромни суми.  От предавания в пикови часове, които третират открито тези въпроси, от предавания, в които глупак и шибаняк вече са нормално възприемани обръщения а не цинизми. Да гледаме голо по телевизията вече енещо нормално.

Нека посрещнем последствията. 14 годишни момичета имат опита на жрици на любовта. Нещо против имате ли? Ако да…спокойно. Ще свикнете…мамка му.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *