10 странни експеримента

Times OnLine е публикувал статия с 10-те най-странни експеримента на всички времена.

* * *

10. Широко отворени очи

През 1960 година Иън Осуард, от University of Edinburg, провел следния експеримент с 10-тима доброволци. Той залепил очите им, така че да стоят отворени. На 50 см. пред тях поставил мигащи светлини. В същото време прикачил електроди към краката им като подавал леки електрошокове през определен интервал. Да не пропуснем и високата музика, която звучала в ушите им, в името на експеримента.

Този опит изследващ крайните предели на съня, показал че всички участници заспали за 12 минути. Осуалд твърдял, че това се държало на монотонните и продължително прилагани стимули.

* * *

9. Жълта треска и повръщане

Ако щете вярвайте, но Стъбинс Фирт, доктор от Филаделфия през 1800 година, твърдял че жълтата треска не е инфекциозно заболяване. В самоувереният си опит да го докаже той изливал на открити рани повръщано от заразени с вируса. Дори изпил заразено повърнато. Така и не се разболял, но не защото жълтата треска не била заразна, а защото се оказало, че вирусът трябва да се инжектира в кръвообращението. Това най-често става чрез ухапване от комар.

* * *

8. Двуглави кучета

Владимир Демиков, хирург в бившия Съветски Съюз, разкрил своето зловещо творение през 1954. Глава на пале била присадена на врата на Немска овчарка. Главата на малкото налитала на мляко въпреки, че не се нуждаела от храна и при все, че млякото изтичало от хранопровода, който не бил свързан с този на кучето. И двете кучета скоро умрели заради отхвърляне на чуждата тъкан, но това не спряло хирурга да направи още 19 двуглави кучета в следващите 15 години.

* * *

7 . Възбудените пуйки

Мартин Шейл и Едгар Хейъл, от Pennsylvania State University, отделили своето внимание в изучаване на сексуалното поведение на пуйките, през далечната 1069 година. Техният експеримент удостоверил, че пуйките не подбират по външния вид. Те взели макет на женска пуйка и започнали да премахват части от нея докато мъжкият не изгуби интерес.

Това така и не станало. Мъжките екземпляри продължавали да се интересуват от другия пол дори и от негова страна да нямало нищо повече от глава забодена на пръчка.

* * *

6. Не си яжте ноктите!

През 1942 година Лорънс де Шан, от College of William and Mary in Williamsburg, възнамерявал значително да повлияе на момчетата да спрат да гризат ноктите си. Докато те били заспали им пускал касета със глас: “Ноктите ми са ужасно горчиви на вкус”. Когато касетофона подпомагащ процеса се развалил, той сам стоял до заспалите деца и им повтарял фразата.

Изглежда че експериментът проработил. В края на лятото около 40% от момчетата спрели да гризат ноктите си. Според г-н Боз, обаче ефектът се дължал на друго: “Те вероятно са си мислели – ако спра да ям ноктите си, странният човек ще си отиде”.

* * *

5. Възкресение от мъртвите

Робърт Корниш, от University of California at Berkeley, още през 1930 година, вярвал че е открил начин за възкресяване на хора след смъртта. Той експериментирал като поставял трупове на люлка, за да възстанови кръвообращението и инжектирал адреналин и антикоагуланти.

Както изглежда след успешни опити върху удушени кучета, той намерил осъден на смърт затворник на име Томас МъкМоникъл, който бил готов да стане морско свинче в името на науката. Щата Калифорния обаче отказало да предаде тялото за експеримента, защото ако той бил успешен трябвало да освободи затворника.

* * *

4. Обезглавени плъхове

През 1924 година Карни Ландис, от University of Minnesota, решил да изследва изражението на лицето при отвращение. За да усили изражението по лицата на доброволците той ги рисувал с изгорял корк. След това им давал да помиришат амоняк, да слушат джаз, да гледат порнографски материали или да поставят ръцете си в кофа със жаби.

Върхът на експеримента бил, когато доброволците трябвало да отрежат главата на бял лабораторен плъх. Повечето хора се двоумели дали да го сторят, някои кълнели и плачели, но повечето се съгласили да го сторят. С това показали леснотата, с която повечето хора се оставят над тях да бъде упражняван контрол.

Самото изпълнение на експеримента било по своему странно. Доброволците изглеждали като членове на секта приготвящи се да принесат жертва в името на Велия Бог на експеримента.

* * *

3. Гъдел

През 1930 година, професор Кларънс Любо формирал тезата, че смехът при гъделичкане не е естествено вроден а заучен. Той тествал това твърдение на малкият си син, все още бебе, като забранил смехът в комбинация с гъделичкане.

Въпреки това, няколко месеца по-късно, жената на професора била хваната да подрусва детето на коляното си и да подвиква – “Хоп, хоп”, което предизвиквало смях у него. На възраст 7 години момчето се смеело на гъделичкане. Въпреки това професорът не спрял експеримента и продължил с опитите върху малката си дъщеря.

* * *

2. Ужас в небето

Експеримент през 1960 година довел до странни резултати. На 10-има войници на тренировъчен полет било казано, че са на път да се разбият в океана. Поради това от тях се изисквало да попълят застрахователни бланки преди сблъсъка, за това че армията не била финансова отговорна за евентуални наранявания или смърт.

Войниците били неосъзнати участници в експеримента, защото реално самолетът не бил застрашен.

Резултатите показали, че страхът от преждевременна смърт води до много повече грешки при попълване на формите, отколкото обикновено.

* * *

1. Слон на LSD

Нетипичен експеримент бил проведен от Уорън Томас през 1960 година. Той решил да инжектира на слон на име Туско с 297 милиграма LSD. Това е около 3000 пъти човешката доза, за да види какво ще стане. Идеята била да се провери дали халюцигенното ще предизвика “musth” – временно състояние на лудост, при което мъжките слонове стават агресивни.

Резултатите били публична катастрофа. Туско починал. Учените от екипа в своя защита казвали, че не се очаквало това да се случи. Те дори твърдели, че двама от тях били приемали наркотика в изобилие.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *